Basisrecept romige smoothie

Een romige smoothie is de ideale smoothie voor beginners. Want om nu meteen de dag te beginnen met rauwe boerenkool is niet ieders kopje thee (het mijne in ieder geval niet!). Je kunt er lekker veel (gezond) vet instoppen en combineren met zachte groenten en een beetje fruit. Als basis gebruik ik altijd avocado en kokosmelk. Verder kan je naar eigen smaak variëren.

Per persoon:
een halve avocado
100 ml kokosmelk
een flinke hand zachte (blad) groente
een half stuk fruit
topping

Een kind kan de was doen. Het enige wat je nodig hebt is een blender om alle ingrediënten – behalve de topping – samen te pureren. Gaat het een beetje stroef? Voeg dan een klein beetje water toe om het proces op gang te brengen.

In principe kan je elke soort zachte verse groente gebruiken; Jonge bladspinazie, slasoorten, courgette. Maar ook een restje worteltjes of erwtjes uit een pot of blik werkt prima in dit type smoothie. Als het maar geen groente is waar je op moet kauwen. Dat is een ander basisrecept.

Ook met fruit kan je variëren. Neem een halve rijpe peer, een halve banaan of een paar stukken (ontdooide) mango. Maar zorg ervoor dat de avocado en groente de belangrijkste onderdelen blijven. Voor fruitsmoothies is dat andersom.

Verder kan je de smoothie nog wat extra smaak geven door er een snuf kaneel of cacao aan toe te voegen. Je kunt ook spelen met verschillende toppings; Cocoa-nibs, geraspte kokos, geroosterde kokos, wat hennepzaad. Wat jij maar lekker vindt!

De smoothie op de foto is gemaakt met avocado, baby spinazie, kokosmelk en peer.


TIP

Gebruik je maar een half stuk fruit? Snij de andere helft in stukjes en vries meteen in. handig voor je volgende smoothie.

NET FF ANDERS

Hou je niet van kokos? Gebruik dan yoghurt of een plantaardig alternatief.

In de zomer is het lekker om (half) bevroren fruit te gebruiken.