Preiquiche – Vegan Challenge, dag 10

Eerlijk is eerlijk, ik heb in de afgelopen dagen een paar keer gesmokkeld, maar zolang je zelf kookt valt de Vegan Challenge best mee. En ondanks dat ik er af en toe over klaag kan het ook best met spullen gekocht in de supermarkt. Dit preitaartje is een heerlijk hoofdgerecht, makkelijk en goedkoop!

vegan leek quiche

Voor 2 taartjes van ongeveer 12 cm doorsnee:
2 kleine springvormen 
5 plakjes ontdooid diepvriesdeeg voor hartige taart
2 preien
50 gram gekiemde kikkererwten of kikkererwten uit blik/pot
optioneel: een restje gemarineerde tofu-reepjes

20 gr edelgistvlokken (ca 4 eetlepels)
20 gr kikkererwtenmeel (ca 2 eetlepels)
20 gr Boekweitmeel (ca 2 eetlepels)
1 tl knoflookpoeder
1 tl uipoeder
een snufje kurkuma (koenjit)
1 el groentenbouillonpoeder
1 tl mosterd
250 ml (soja)melk en 150 ml water

een snuf gerookt paprikapoeder
zout en peper

Warm de oven voor op 180 graden. Bekleed de springvormen met het deeg.

Maak de prei schoon en snij in ringen. Roerbak de prei met de kikkererwten en wat gemalen peper tot de prei zacht is en zet apart.

Meng de meelsoorten met de gist, bouillon en kruiden/specerijen (behalve het paprikapoeder).
Breng de melk en 100 ml water aan de kook. Doe hier de droge ingrediënten bij en roer tot een dikke saus. Voeg eventueel nog wat water toe als het te snel te dik wordt. Maak de saus af met een flinke theelepel mosterd en een snuf gerookt paprikapoeder. Proef of er wat zout bij moet.

Vul de deegvorm met de prei/kikkererwten en vul af met de saus. Doe de reepjes tofu bovenop zodat die lekker knapperig kunnen bakken.

Zet voor ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven. Pas op dat de bovenkant niet verbrand. Als je een lage quichevorm gebruikt is de baktijd korter.

Warm is de vulling nog wat vloeibaar en koud steviger maar ook lekker!

Eén reactie

  1. […] Begonnen met de heerlijke kikkererwten van de familie Klompe die ik koop via Rechtstreex. En het lukte meteen! Het enige dat je nodig hebt is een weckpot, een schone panty en een paar dagen geduld en dan kan je je eigen kiemen verwerken. In een roerbak, gestoomd, in een salade, in een soep, in hummus, of in de vegan preiquiche… […]

Plaats een reactie